Szukaj

środa, 26 stycznia 2011

ZUPA RYBNA

Surowce na 5 porcji:
- ryby (leszcz, szczupak) 750g
- włoszczyzna 175g
- woda 2,5l
- śmietana 150g
- pieprz do smaku
- ziele angielskie 2 szt.
- dwa jabłka duże
- półtora banana
- zielona pietruszka
- sól do smaku
Wykonanie:
Ryby oczyścić, opłukać, zalać zimną wodą, dodać pokrojoną włoszczyznę oraz części jadalne pozostałe przy obróbce wstępnej ryb i wolno gotować przez ok. 45 minut. Otrzymany wywar przecedzić, podprawić zawiesiną z mąki i śmietany, zagotować. Doprawić do smaku przyprawami i solą, a przed wydaniem posypać zieloną pietruszką.

ŻUR LUDOWY - ŚWIĄTECZNY

Surowce na 5 porcji:
- kości 500g
- żur 500ml
- woda 2l
- kiełbasa 200g
- jaja 5szt.
- mąka pszenna 15g
- śmietana 150g
- tłuszcz 40g
- chrzan 25g
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- zielona pietruszka
Wykonanie:
Z kości i włoszczyzny ugotować wywar, dodać żur, zagotować. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na tłuszczu, dodać do zupy, zagotować. Następnie dodać czosnek roztarty z solą i tarty lub skrobany chrzan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi na twardo jajami lub ziemniakami, posypując porcję zupy zieloną pietruszką.

ZUPA PIWNA Z ŻÓŁTKAMI

Surowce na 5 porcji:
- piwo 750ml
- goździki 2-3 szt.
- cynamon
- żółtka 4 szt.
- cukier 80g
Wykonanie:
Piwo zagotować z wodą, goździkami i odrobiną cynamonu.
Żółtka utrzeć z cukrem i podprawić zupę ( nie gotować ).
Podawać z grzankami z chleba zrumienionymi na maśle.

czwartek, 20 stycznia 2011

KUCHNIA POLSKA

1. ZUPA CHŁOPSKA Z KAPUSTĄ

Surowce na 5 porcji:
- kapusta biała 500g
- włoszczyzna 250g- woda 1,5l
- cebula 150g
- pomidory 100g
- ziemniaki 200g
- śmietana 150g
- mąka pszenna 20g
- sól do smaku
- zielona pietruszka
Wykonanie:
Z włoszczyzny i cebuli ugotować wywar, przecedzić. Oczyszczoną kapustę i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, osolić i ugotować do miękkości. Z mąki i śmietany sporządzić zawiesinę, dodać do zupy, zagotować. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

wtorek, 18 stycznia 2011

POTRAWY PÓŁMIĘSNE PIECZONE I ZAPIEKANE

1. RISOTTO Z MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
- wieprzowina bez kości 400g
- ryż 400g
- cebula 125g
- tłuszcz 75g
- bułka tarta 12g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- przecier pomidorowy 12-procentowy 60g
Wykonanie:
Ryż ugotować na półsypko. Mięso pokroić w kostkę i udusić z cebulą. Ryż wymieszać z mięsem i przyprawami, po czym przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką brytfanny, zalać koncentratem pomidorowym, zapiec w piekarniku. Zdjęcie wyżej jest bez sosu pomidorowego ze względu na brak przecieru pomidorowego w chwili robienia dania.

2. ŁAZANKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

Surowce na 5 porcji:
- mąka pszenna 400g
- jaja 2 szt.
- woda 100ml
- kapusta kwaszona 600g
- wieprzowina bez kości 400g
- cebula 120g
- tłuszcz 100g
- bułka tarta 25g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Z mąki, jaj i wody przyrządzić łazanki, ugotować. Kapustę ugotować do miękkości, lekko odcisnąć, posiekać. Mięso pokroić w kostkę i udusić z cebulą, dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką brytfanny kłaść warstwami łazanki i nadzienie, zapiec.

3. ZIEMNIAKI NADZIEWANE MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
- ziemniaki 1,5 kg
Nadzienie:
- mięso wieprzowe bez kości 600g
- cebula 100g
- tłuszcz 30g
- jaja 1 szt.
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę, udusić. Cebulę podsmażyć na tłuszczu i razem z mięsem zemleć. Do masy dodać jajo, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki wydrążyć, krótko obgotować w osolonej wodzie. Do przygotowanych w ziemniakach otworów nałożyć nadzienie, ułożyć w brytfannie, podlać sosem pozostałym z duszenia mięsa, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut.

4. LASAGNE

Surowce:
Ciasto:
- mąka pszenna 400g
- jaja 3 szt.
- woda 100 ml
- sól do smaku
Sos boloński:
- cebula 100g
- marchew 120g
- seler 25g
- wołowina 200g
- boczek wędzony 100g
- pietruszka nać 1/2 pęczka
- oliwa 60g
- bulion 250ml
- przecier pomidorowy 25g
- goździki 1 szt.
- ocet winny do smaku
- cukier do smaku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Dodatki:
- pomidory świeże 200g
- wędlina 200g
- ser twardy ostry 250g
Wykonanie:
Z mąki, jaj, wody i soli sporządzić ciasto, rozwałkować je i pociąć w duże plastry ( wg. wielkości formy, w której będzie zapiekana lasagne ). Sporządzić klasyczny sos boloński: warzywa oczyścić i zemleć razem z wołowiną, połową boczku i goździkiem. Dusić w oliwie, pod koniec duszenia dodać bulion i przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Wędlinę i resztę boczku pokroić w paski, podsmażyć, dodać pokrojone pomidory (bez skórki) i dusić kilka minut. Plastry ciasta ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem oleju i soli ( powinno być lekko twarde ). Ułożyć plastry w wysmarowanym naczyniu, przekładając je sosem, wędliną z pomidorami i tartym serem. Wstawiać do gorącego piekarnika na kilkanaście minut, aby się zapiekły.

POTRAWY PÓŁMIĘSNE DUSZONE

1. GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

Surowce na 5 porcji:
- kapusta biała 1kg
- sos pomidorowy 500g
Nadzienie:
- wieprzowina bez kości 250g
- ryż 125g
- cebula 75g
- tłuszcz 50g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, obgotować, podzielić na liście, ostudzić. Ryż ugotować na półsypko z dodatkiem tłuszczu. Mięso umyć, zemleć. Cebulę zrumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać cebulę i przyprawy, połączyć z ugotowanym, ostudzonym ryżem, przyprawić do smaku. Ściąć grube nerwy liści kapusty lub lekko rozbić tłuczkiem. Nakładać na każdy liść przygotowane nadzienie, zakładać z obu stron brzegi i zwijać na wałek. Dno rondla lub brytfanny wyłożyć małymi liśćmi kapusty i na nich układać gotowe gołąbki zwiniętą stroną w dół ściśle obok siebie. Zalać niewielką ilością wody lub wywaru, dodać tłuszcz i dusić pod przykryciem. Podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami.

2. PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM

Surowce na 5 porcji:
- papryka 750g
Nadzienie:
- ryż 150g
- wieprzowina bez kości 200g
- cebula 100g
- tłuszcz 75g
- sos pomidorowy 400g
- zielona pietruszka 10g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić z nasion. Ryż ugotować na półsypko. Mięso zemleć, dodać do przestudzonego ryżu.    
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodać do ryżu i mięsa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, napełnić owoce papryki. Nadzianą paprykę ułożyć w naczyniu, zalać sosem pomidorowym i dusić do miękkości. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

środa, 12 stycznia 2011

POTRAWY PÓŁMIĘSNE SMAŻONE

1. KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW I MIĘSA MIESZANEGO

Surowce na 5 porcji:
- ziemniaki 320g
- wieprzowina bez kości 320g
- wołowina bez kości 125g
- cebula 50gł
- mąka ziemniaczana 20g
- bułka tarta 30g
- tłuszcz 80g
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w skórce. Mięso opłukać, zemleć wraz z obranymi, przestudzonymi ziemniakami i cebulą. Dodać przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną, masę wymieszać i wyporcjować. Kotlety obtoczyć w bułce tartej, nadając im kształt owalny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosami, jarzynami i surówkami.

2. NALEŚNIKI Z MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
- mąka pszenna 150g
- jaja 1-2 szt.
- mleko 150 ml
- woda 125 ml
- słonina 10g
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia 75g
Nadzienie mięsne:
- mięso ugotowane 200g (mielone)
- bułka czerstwa 40g
- tłuszcz 20g
- cebula 20g
- jaja 1szt.
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Przyrządzić nadzienie - bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, cebulę pokrajać, przysmażyć na tłuszczu, ugotowane mięso zemleć wraz z bułką i cebulą. Do nadzienia dodać jaja i przyprawy do smaku.
Przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć naleśniki, smarować je nadzieniem, zwijać w dowolny kształt, obsmażyć z dwóch tron na tłuszczu.

3. KROKIETY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
- ziemniaki 1kg
- mąka pszenna 275g
- jaja 2szt.
- masło 40g
Nadzienie mięsne:
- mięso ugotowane 400g
- cebula 50g
- tłuszcz 20g
- jaja 1 szt.
- bułka czerstwa 75g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słonina 50g
Panierowanie:
- jaja 1-2szt.
- bułka tarta 70g
- tłuszcz 100g
Wykonanie:
Przyrządzić nadzienie - bułkę namoczyć w wodzie. odcisnąć, cebulę pokrajać, przysmażyć na tłuszczu, ugotowane mięso zemleć wraz z bułką i cebulą. Do nadzienia dodać jaja i przyprawy do smaku.
Z ugotowanych, obranych, zmielonych ziemniaków, mąki, jaj i masła przygotować ciasto. Podzielić na porcje. Na porcje ciasta nałożyć nadzienie mięsne, uformować kule. Kule lekko spłaszczyć, panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu wstawić do gorącego piekarnika, aby wewnątrz się wypiekły.

4. KROKIETY POPULARNE W NALEŚNIKACH

Surowce na 5 porcji:
- mąka pszenna 150g
- jaja 1-2 szt.
- mleko 150ml
- woda 125ml
Nadzienie:
- mięso wieprzowe bez kości 600g
- cebula 60g
- tłuszcz 20g
- bułka czerstwa 70g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Panierowanie:
- jaja 1szt.
- bułka tarta 100g
- tłuszcz 120g
Wykonanie:
Mięso udusić. Bułkę czerstwą namoczyć w sosie wytworzonym w czasie duszenia. Cebulę podsmażyć na tłuszczu. Mięso, namoczoną bułkę i podsmażoną cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Nadzienie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sporządzić ciasto naleśnikowe, usmażyć naleśniki, posmarować je nadzieniem, zwinąć w rulony ( o bokach zamkniętych ), panierować i smażyć na tłuszczu.

poniedziałek, 10 stycznia 2011

POTRAWY PÓŁMIĘSNE GOTOWANE

1. PIEROGI Z MIĘSEM

Surowce na ciasto na 2 porcje:
- mąka pszenna 160g
- jaja 1/5 szt.
- woda 50ml
Surowce na nadzienie:
- mięso ugotowane 200g
- bułka czerstwa 40g
- tłuszcz 20g
- cebula 20g
- jaja 1/4 szt.
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słonina do polania 40g
Wykonanie:
Przyrządzić nadzienie - bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, cebulę pokrajać, przysmażyć na tłuszczu, ugotowane mięso zemleć wraz z bułką i cebulą. Do nadzienia dodać jaja i przyprawy do smaku. Przygotować ciasto pierogowe, wałkować i formować pierogi dokładnie zlepiając brzegi. Gotować partiami, wkładając do wrzącej, osolonej wody. Podawać gorące, polane stopioną słoniną z dodatkiem sezonowej surówki.

2. KNEDLE Z MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
Ciasto ziemniaczane:
- ziemniaki ugotowane 650g
- maka pszenna 260g
- maka ziemniaczana 25g
- jaja 1 szt.
Nadzienie mięsne:
- mięsno ugotowane 550g
- cebula 50g
- tłuszcz 20g
- jaja 1/2 szt.
- bułka czerstwa 75g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słonina 50g
Wykonanie:
Przyrządzić nadzienie oraz ciasto ziemniaczane. Podzielić ciasto na części, uformować wałki, pociąć w poprzek. Krążki ciasta rozpłaszczyć w ręku, nałożyć nadzienie, zlepić. Uformowane knedle wrzucać do wrzącej, osolonej wody, ugotować. Podawać polane słoniną.

3. PYZY FASZEROWANE KIEŁBASĄ

Surowce na 5 porcji:
- ziemniaki 2kg
- maka pszenna 120g
- kiełbasa 300g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słonina 80g
Wykonanie:
Część ziemniaków ok.1/3 przeznaczonych na pyzy ugotować, ostudzić i zemleć. Resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce, Miazgę odcisnąć z soku, dodać mąkę ziemniaczaną pozostałą na dnie naczynia. Następnie dodać ugotowane ziemniaki i mąkę pszenną. Ciasto wyrobić, uformować kule, nadziewać kawałkami kiełbasy, układać na stolnicy posypanej mąką. Zagotować wodę z solą, do wrzątku wkładać pyzy, aby swobodnie pływały. Gotować ok. 5 minut od zagotowania. Gotowe pyzy odcedzić, wydawać słoniną z dodatkiem sezonowej surówki.