Szukaj

niedziela, 19 grudnia 2010

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE

SERNIK

Surowce na ciasto:
- mąka pszenna 500g
- margaryna 250g
- cukier puder 120g
- żółtka 3szt.
- śmietana 50g
Surowce na krem:
- ser biały tłusty 1000g
- masło 200g
- żółtka 8szt.
- cukier puder 300g
- białka 4szt.
- rodzynki 50g
- skórka pomarańczowa 20g
- mąka 50g
Sposób wykonania:
Mąkę należy przesiać na stolnicę, oddzielić niewielką ilość na podsypanie, dodać przesiany cukier puder oraz tłuszcz i siekać dokładnie na coraz mniejsze cząsteczki. Gdy tłuszcz jest już dobrze połączony z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Połączone składniki należy lekko przegnieść obydwiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Gotowe ciasto należy pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 30 min. Z 2/3 ciasta rozwałkować płat, upiec na jasno-złoty kolor. Ser zemleć w maszynce, rodzynki opłukać, skórkę pomarańczową pokrajać w kostkę. Utrzeć masło, dodać cukier, wlewać po 1 żółtku, ucierać. Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej wraz z przesianą mąką, rodzynkami i skórka pomarańczową, lekko wymieszać. Wyłożyć masę serową na upieczony spód, wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować paski szerokości 6-10 mm, ułożyć z nich kratkę na serniku. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 160 stopni.

SZARLOTKA

Surowce na ciasto:
- mąka pszenna 500g
- margaryna 150g
- cukier puder 150g
- jaja 2szt.
- śmietana 100g
- proszek do pieczenia 15g
Surowce na krem:
- jabłka kwaśne 1500g
- cukier 200g
- cukier puder 20g
- cynamon 15g
Sposób wykonania:
Mąkę należy przesiać na stolnicę, oddzielić niewielką ilość na podsypanie, dodać przesiany cukier puder oraz tłuszcz i siekać dokładnie na coraz mniejsze cząsteczki. Gdy tłuszcz jest już dobrze połączony z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę oraz proszek do pieczenia. Następnie zarabiamy ciasto nożem, starając się połączyć składniki ciasta. Po połączeniu składników należy przegnieść obydwiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Gotowe ciasto należy schłodzić.
Następnie umyte jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Nadzienie należy przygotować bezpośrednio przed nałożeniem na ciasto.
Podzielić ciasto na dwie części: jedną część rozwałkować na płat grubości 5 mm, przenieść na wałku na blachę, ponakłuwać widelcem, upiec ma jasnożółty kolor. Na upieczone ciasto nałożyć nadzienie z jabłek, wyrównać, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i piec ok. 40 min w temperaturze 160 stopni. po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

BABKA PIASKOWA

 Surowce:
- mąka pszenna 170g
- mąka ziemniaczana 30g
- margaryna 120g
- cukier 150g
- jaja 4szt.
- mleko lub jogurt 50g
- proszek do pieczenia 8g
- cukier puder 30g
- tłuszcz do formy
- bułka tarta lub mąka do posypania formy
Sposób wykonania:
Formę posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta lub mąką. Utrzeć tłuszcz z cukrem, żółtkami i mlekiem na puszystą masę. Dodać do masy ubitą pianę z białek utrwaloną cukrem, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać do otrzymania ciasta. Wyłożyć do formy i piec ok.45 min w piekarniku o temperaturze 170-190 stopni. Po wyjęciu z formy posypać babkę cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz