Szukaj

wtorek, 18 stycznia 2011

POTRAWY PÓŁMIĘSNE PIECZONE I ZAPIEKANE

1. RISOTTO Z MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
- wieprzowina bez kości 400g
- ryż 400g
- cebula 125g
- tłuszcz 75g
- bułka tarta 12g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- przecier pomidorowy 12-procentowy 60g
Wykonanie:
Ryż ugotować na półsypko. Mięso pokroić w kostkę i udusić z cebulą. Ryż wymieszać z mięsem i przyprawami, po czym przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką brytfanny, zalać koncentratem pomidorowym, zapiec w piekarniku. Zdjęcie wyżej jest bez sosu pomidorowego ze względu na brak przecieru pomidorowego w chwili robienia dania.

2. ŁAZANKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

Surowce na 5 porcji:
- mąka pszenna 400g
- jaja 2 szt.
- woda 100ml
- kapusta kwaszona 600g
- wieprzowina bez kości 400g
- cebula 120g
- tłuszcz 100g
- bułka tarta 25g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Z mąki, jaj i wody przyrządzić łazanki, ugotować. Kapustę ugotować do miękkości, lekko odcisnąć, posiekać. Mięso pokroić w kostkę i udusić z cebulą, dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką brytfanny kłaść warstwami łazanki i nadzienie, zapiec.

3. ZIEMNIAKI NADZIEWANE MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
- ziemniaki 1,5 kg
Nadzienie:
- mięso wieprzowe bez kości 600g
- cebula 100g
- tłuszcz 30g
- jaja 1 szt.
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę, udusić. Cebulę podsmażyć na tłuszczu i razem z mięsem zemleć. Do masy dodać jajo, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki wydrążyć, krótko obgotować w osolonej wodzie. Do przygotowanych w ziemniakach otworów nałożyć nadzienie, ułożyć w brytfannie, podlać sosem pozostałym z duszenia mięsa, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut.

4. LASAGNE

Surowce:
Ciasto:
- mąka pszenna 400g
- jaja 3 szt.
- woda 100 ml
- sól do smaku
Sos boloński:
- cebula 100g
- marchew 120g
- seler 25g
- wołowina 200g
- boczek wędzony 100g
- pietruszka nać 1/2 pęczka
- oliwa 60g
- bulion 250ml
- przecier pomidorowy 25g
- goździki 1 szt.
- ocet winny do smaku
- cukier do smaku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Dodatki:
- pomidory świeże 200g
- wędlina 200g
- ser twardy ostry 250g
Wykonanie:
Z mąki, jaj, wody i soli sporządzić ciasto, rozwałkować je i pociąć w duże plastry ( wg. wielkości formy, w której będzie zapiekana lasagne ). Sporządzić klasyczny sos boloński: warzywa oczyścić i zemleć razem z wołowiną, połową boczku i goździkiem. Dusić w oliwie, pod koniec duszenia dodać bulion i przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Wędlinę i resztę boczku pokroić w paski, podsmażyć, dodać pokrojone pomidory (bez skórki) i dusić kilka minut. Plastry ciasta ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem oleju i soli ( powinno być lekko twarde ). Ułożyć plastry w wysmarowanym naczyniu, przekładając je sosem, wędliną z pomidorami i tartym serem. Wstawiać do gorącego piekarnika na kilkanaście minut, aby się zapiekły.

5 komentarzy:

  1. Ja na przykład bardzo lubie pierogi ruskie a nie wiem po co tu wszedłem :D CZARNULKA <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ciebie tez CZARNY <3

    OdpowiedzUsuń
  3. a kapo ma golfa:D

    OdpowiedzUsuń
  4. kapo udaje ze cos szuka HIHIHIHIH PIOORTEEEK <333

    OdpowiedzUsuń