Szukaj

poniedziałek, 10 stycznia 2011

POTRAWY PÓŁMIĘSNE GOTOWANE

1. PIEROGI Z MIĘSEM

Surowce na ciasto na 2 porcje:
- mąka pszenna 160g
- jaja 1/5 szt.
- woda 50ml
Surowce na nadzienie:
- mięso ugotowane 200g
- bułka czerstwa 40g
- tłuszcz 20g
- cebula 20g
- jaja 1/4 szt.
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słonina do polania 40g
Wykonanie:
Przyrządzić nadzienie - bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, cebulę pokrajać, przysmażyć na tłuszczu, ugotowane mięso zemleć wraz z bułką i cebulą. Do nadzienia dodać jaja i przyprawy do smaku. Przygotować ciasto pierogowe, wałkować i formować pierogi dokładnie zlepiając brzegi. Gotować partiami, wkładając do wrzącej, osolonej wody. Podawać gorące, polane stopioną słoniną z dodatkiem sezonowej surówki.

2. KNEDLE Z MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
Ciasto ziemniaczane:
- ziemniaki ugotowane 650g
- maka pszenna 260g
- maka ziemniaczana 25g
- jaja 1 szt.
Nadzienie mięsne:
- mięsno ugotowane 550g
- cebula 50g
- tłuszcz 20g
- jaja 1/2 szt.
- bułka czerstwa 75g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słonina 50g
Wykonanie:
Przyrządzić nadzienie oraz ciasto ziemniaczane. Podzielić ciasto na części, uformować wałki, pociąć w poprzek. Krążki ciasta rozpłaszczyć w ręku, nałożyć nadzienie, zlepić. Uformowane knedle wrzucać do wrzącej, osolonej wody, ugotować. Podawać polane słoniną.

3. PYZY FASZEROWANE KIEŁBASĄ

Surowce na 5 porcji:
- ziemniaki 2kg
- maka pszenna 120g
- kiełbasa 300g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słonina 80g
Wykonanie:
Część ziemniaków ok.1/3 przeznaczonych na pyzy ugotować, ostudzić i zemleć. Resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce, Miazgę odcisnąć z soku, dodać mąkę ziemniaczaną pozostałą na dnie naczynia. Następnie dodać ugotowane ziemniaki i mąkę pszenną. Ciasto wyrobić, uformować kule, nadziewać kawałkami kiełbasy, układać na stolnicy posypanej mąką. Zagotować wodę z solą, do wrzątku wkładać pyzy, aby swobodnie pływały. Gotować ok. 5 minut od zagotowania. Gotowe pyzy odcedzić, wydawać słoniną z dodatkiem sezonowej surówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz