Szukaj

wtorek, 18 stycznia 2011

POTRAWY PÓŁMIĘSNE DUSZONE

1. GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

Surowce na 5 porcji:
- kapusta biała 1kg
- sos pomidorowy 500g
Nadzienie:
- wieprzowina bez kości 250g
- ryż 125g
- cebula 75g
- tłuszcz 50g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, obgotować, podzielić na liście, ostudzić. Ryż ugotować na półsypko z dodatkiem tłuszczu. Mięso umyć, zemleć. Cebulę zrumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać cebulę i przyprawy, połączyć z ugotowanym, ostudzonym ryżem, przyprawić do smaku. Ściąć grube nerwy liści kapusty lub lekko rozbić tłuczkiem. Nakładać na każdy liść przygotowane nadzienie, zakładać z obu stron brzegi i zwijać na wałek. Dno rondla lub brytfanny wyłożyć małymi liśćmi kapusty i na nich układać gotowe gołąbki zwiniętą stroną w dół ściśle obok siebie. Zalać niewielką ilością wody lub wywaru, dodać tłuszcz i dusić pod przykryciem. Podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami.

2. PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM

Surowce na 5 porcji:
- papryka 750g
Nadzienie:
- ryż 150g
- wieprzowina bez kości 200g
- cebula 100g
- tłuszcz 75g
- sos pomidorowy 400g
- zielona pietruszka 10g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić z nasion. Ryż ugotować na półsypko. Mięso zemleć, dodać do przestudzonego ryżu.    
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodać do ryżu i mięsa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, napełnić owoce papryki. Nadzianą paprykę ułożyć w naczyniu, zalać sosem pomidorowym i dusić do miękkości. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz