Szukaj

czwartek, 9 grudnia 2010

PRZEPISY

1. SURÓWKA Z PORA

Surowce na 1 porcję
- pory 125g
- jabłka kwaśne 30g
- majonez 15g
- cukier do smaku
- sól do smaku
Sposób wykonania:
Umyć i obrać pora i jabłka. Pora pokroić w cienkie półkrążki, posolić i posypać cukrem. Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać z porami i majonezem. Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu w surówkach można część majonezu zastąpić jogurtem.

2. SURÓWKA Z DYNI

Surowce na 1 porcję
- dynia oczyszczona 60g
- jabłka 30g
- orzechy włoskie 10g
- rodzynki 10g
- majonez 6g
- kefir 6g
- sól do smaku
- cukier do smaku
- sok z cytryny do smaku
- zielona pietruszka 2g
Sposób wykonania:
Umyć i obrac dynię i jabłka. Pokroić je w słomkę, dodać umyte rodzynki, majonez, kefir, przyprawić do smaku, wymieszać. Surówkę posypać posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.

3. SURÓWKA Z PAPRYKI, OGÓRKÓW I POMIDORÓW

Surowce na 1 porcję
- papryka 60g
- pomidory 30g
- ogórek świeży 30g
- olej 10g
- czosnek do smaku
- sól do smaku
- cukier do smaku
- pieprz do smaku
- koperek 1g
- szczypiorek 1g
Sposób wykonania:
Umyć wszystkie warzywa. Obrać pomidory, paprykę i ogórki. Paprykę, ogórki i pomidory pokroić w paski, dodac drobno posiekany szczypiorek i koperek. Olej połączyć z przyprawami, dodac do surówki i delikatnie wymieszać.

4. CUKINIA SMAŻONA

Surowce na 1 porcję
- cukinia młoda 120g
- jaja (1/2szt) 25g
- mleko 10ml
- mąka 10g
- bułka tarta 10g
- olej 50g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- zielona pietruszka 2g
Sposób wykonania:
Młodą cukinię umyć (nie obierać), odkroić szypułkę i resztki kwiatowego, pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a następnie panierować w jaju rozmieszanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Usmażoną potrawę natychmiast podawać posypaną zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz