Szukaj

Ładowanie...

środa, 12 stycznia 2011

POTRAWY PÓŁMIĘSNE SMAŻONE

1. KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW I MIĘSA MIESZANEGO

Surowce na 5 porcji:
- ziemniaki 320g
- wieprzowina bez kości 320g
- wołowina bez kości 125g
- cebula 50gł
- mąka ziemniaczana 20g
- bułka tarta 30g
- tłuszcz 80g
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w skórce. Mięso opłukać, zemleć wraz z obranymi, przestudzonymi ziemniakami i cebulą. Dodać przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną, masę wymieszać i wyporcjować. Kotlety obtoczyć w bułce tartej, nadając im kształt owalny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosami, jarzynami i surówkami.

2. NALEŚNIKI Z MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
- mąka pszenna 150g
- jaja 1-2 szt.
- mleko 150 ml
- woda 125 ml
- słonina 10g
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia 75g
Nadzienie mięsne:
- mięso ugotowane 200g (mielone)
- bułka czerstwa 40g
- tłuszcz 20g
- cebula 20g
- jaja 1szt.
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Przyrządzić nadzienie - bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, cebulę pokrajać, przysmażyć na tłuszczu, ugotowane mięso zemleć wraz z bułką i cebulą. Do nadzienia dodać jaja i przyprawy do smaku.
Przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć naleśniki, smarować je nadzieniem, zwijać w dowolny kształt, obsmażyć z dwóch tron na tłuszczu.

3. KROKIETY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM

Surowce na 5 porcji:
- ziemniaki 1kg
- mąka pszenna 275g
- jaja 2szt.
- masło 40g
Nadzienie mięsne:
- mięso ugotowane 400g
- cebula 50g
- tłuszcz 20g
- jaja 1 szt.
- bułka czerstwa 75g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słonina 50g
Panierowanie:
- jaja 1-2szt.
- bułka tarta 70g
- tłuszcz 100g
Wykonanie:
Przyrządzić nadzienie - bułkę namoczyć w wodzie. odcisnąć, cebulę pokrajać, przysmażyć na tłuszczu, ugotowane mięso zemleć wraz z bułką i cebulą. Do nadzienia dodać jaja i przyprawy do smaku.
Z ugotowanych, obranych, zmielonych ziemniaków, mąki, jaj i masła przygotować ciasto. Podzielić na porcje. Na porcje ciasta nałożyć nadzienie mięsne, uformować kule. Kule lekko spłaszczyć, panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu wstawić do gorącego piekarnika, aby wewnątrz się wypiekły.

4. KROKIETY POPULARNE W NALEŚNIKACH

Surowce na 5 porcji:
- mąka pszenna 150g
- jaja 1-2 szt.
- mleko 150ml
- woda 125ml
Nadzienie:
- mięso wieprzowe bez kości 600g
- cebula 60g
- tłuszcz 20g
- bułka czerstwa 70g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Panierowanie:
- jaja 1szt.
- bułka tarta 100g
- tłuszcz 120g
Wykonanie:
Mięso udusić. Bułkę czerstwą namoczyć w sosie wytworzonym w czasie duszenia. Cebulę podsmażyć na tłuszczu. Mięso, namoczoną bułkę i podsmażoną cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Nadzienie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sporządzić ciasto naleśnikowe, usmażyć naleśniki, posmarować je nadzieniem, zwinąć w rulony ( o bokach zamkniętych ), panierować i smażyć na tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz